Frakt Sverige 39 kr. Fraktfritt vid order över 500 kr.

Fyll ej burken full utan lämna utrymme så att livsmedlet kan expandera när det fryser. Undvik extrema temperaturförändringar. Låt varma livsmedel kylas ner innan du stoppar burkarna i frysen. Välj produkter av optimal kvalitet, frys livsmedlet så snart det är förpackat. Sätt gärna frysen på ”infrysning” och lämna utrymme mellan burkarna så att luften kan cirkulera runt dem, det gör att maten fryser fortare. Förvara burkar nära varandra när maten är fryst för bästa fryseffektivitet.  

WECK Jars är säkra att köra i mikrovågsugn man bör dock tänka på att ta bort clips och gummiring. Lägg gärna en bit hushållspapper över toppen för att undvika stänk. Sätt inte in väldigt kalla burkar i mikron (termochock). Om du vill tina i micron bör du göra det långsamt för att undvika termochock. Placera inte burkarna på en kall yta efter de har blivit varma i mikrovågsugnen.


Det man ska tänka på när det gäller Weck glasburkar är att de inte tål termochocker. Alltså bör man inte ställa in kalla/svala glasburkar i en varm ugn eller ta ut varma glasburkar och ställa dem på ett kallt underlag. Bäst är att låta burken svalnas lite eller helt i ugnen innan man tar ut den. Maximal temperaturförändring är ca 70 ° C.

Exempel: Placera rumstempererade burkar i ugnen under 80 ° C och höj sedan temperaturen till rätt grader. Låt burkarna svalna i ugnen innan du tar bort dem. 


Annat att tänka på: Gummit kan torka och gå sönder om man kör det för hårt och för länge i ugnen.
Burkarna ska aldrig röra vid varandra i ugnen och det gäller även när burkarn är utan lock och gummiring.

Det finns många sidor på nätet där det går att läsa om hur man konserverar på bästa sätt. Här tar vi upp det mest grundläggande om hur man konserverar utan konserveringsapparat.

1. Innan du börjar arbeta, undersöka alla burkar och lock för eventuella små sprickor eller hack i glaskanten. Undersök detta genom att känna med dina fingertoppar runt burkens kant. Skulle kanten av en burk eller ett lock sakna en flisas eller vara skadade på annat sätt, kassera den=använd den till annat än att konservera, eftersom den inte kommer att hålla lufttättätningen.

2. Renlighet är av särskilt yttersta vikt. Tvätta konservburkar i varmt vatten med diskmedel och skölj dem i rent, varmt vatten. Om det varit mögel i burken bör den kokas i minst 10 minuter. Lägg ner burken i kallt vatten och koka upp.

3. Undersök gummiringarna noga före användning. Eventuella sprickor upptäcks bäst genom att hålla gummiringen mellan tumme och pekfinger på båda händerna och rycka lätt samtidigt som du vrider bit för bit. En säker tätning kan bara uppnås genom att använda perfekta gummiringar. Förvara alltid gummiringarna plant och i plastpåse.

4. Sänk ner naturgummiringarna i kokande vatten i 2-3 minuter. Lämna dem i varmt vatten så länge det behövs. Det är inte nödvändigt att sterilisera burkar och lock om inte bearbetningstiden är kortare än 10 minuter. (Fruktjuice behandlas bara 5 minuter, till exempel.) För att sterilisera burkar och lock, koka dem i 10 minuter.

5. Vid påfyllning av varma livsmedel (t.ex. maträtter, varm sylt) i burkarna, placera burkarna på en handduk eller träskärbräda för att undvika sprickbildning.

6. Hur mycket bör man fylla burken, vilket är det rätt utrymmet till toppen av burken?

Lämna alltid ca 1,3 cm utrymme kvar överst i burken, fyll burken ca 3/4-delar. Detsamma gäller vätskor och sockerlösningar, lagen måste alltid täcka livsmedlet. Vissa livsmedel kan packas råa i burken och att man tillsätter kokande vätska över. Andra livsmedel bör förkokas och förpackas varma tillsammans med vätskan i burken. Se varje recept för förpackningsinstruktioner.

7. Sötning (naturliga och konstgjorda)

Enligt lång erfarenhet, som nyligen bekräftats av ny forskning bör socker inte läggas torrt på livsmedlen, utan som sockerlag. Tillsätt önskad mängd vatten och socker och låt det koka ordentligt under en kort tid. Häll den varma sockerlagen över maten i burkarna. Konstgjorda sötningsmedel får inte användas för konservering. De kan tillsättas vid bordet.

8. Torka försiktigt av burkens kant efter påfyllning, se till att det du använder är rent. Gärna en ren handduk doppad i kokt vatten.

9. Vid användning av WECK runda burkar, sätt fast gummiringen på lockets undersida. Det är bäst att göra det innan du fyller burkarna. Lämna locken med naturgummiringarna på i varmt vatten tills båda kan sättas fast på burken. Den okomplicerade tätningsmetoden av Wecks burkar förhindrar att naturgummit rubbas och att förseglingen inte blir lufttät.  

10. Stäng de fyllda burkarna med de rostfria klämmorna. Sätt klämmorna mitt emot varandra på var sin sidan av locket och pressa dem sedan neråt tills de klickar på plats under den utskjutande delen av burken. 

11. Låt burkarna svalna på en träskärbräda eller en handduk och låt dem svalna ostört. Burkarna ska inte kylas ner i vattenbad eller täckas med en handduk. Håll burkar bort från en kallt drag och undvika att placera dem på en kall yta eller kyla dem snabbt med hjälp av kallt vatten.

12. Mycket viktigt:

Låt clipsen sitta kvar tills burkarna är helt svala. När du tar bort clipsen från burkarna är det viktigt att du kontrollerar tätningen. Man kan lätt se på naturgummiringen om tätningen är bra, om läppen/dragflicket pekar nedåt så är burken förseglad. Man bör även lyfta i locket för att se så burken är helt tät. Detta bör man göra varje dag under några dagars tid. Placera gärna burkarna med läppen/dragflicken mot dig när du förvarar burkarna. På så sätt kan du enkelt kontrollera tätningen med ett snabbt ögonkast.

13. När burkarna lagras bör de ej utsättas för direkt solljus. Rummet måste hållas frostfritt. Det är inte nödvändigt att de konserverade burkarna förvaras i en sval källare eller källare. Det räcker om de förvaras i rumstemperatur.

14. Man öppnar konservburkarna genom att dra den utskjutande läppen/dragfliken tills det hörs ett "ps-s-st", vilket tyder på att luft har sugits in i burken. Vakuumet i burken har sålunda utjämnats och locket och gummiringen kan nu lätt tas bort. Använd aldrig vassa föremål, såsom knivar, saxar eller skruvmejslar, eftersom de skadar burkens glaskant eller locket. Om gummiringarna fastnar på burken eller om fliken rivs av, kan burken öppnas enkelt genom att fästa tre konservklämmor och placera burken upp och ner i varmt vatten i flera minuter.


Priser i: